Verlichtingsactie bij Noordgouw in Heerde

Grote verlichtingsactie Heerde-Epe

Handhavingsacties van de politie volgen

 Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en ouderraad van CC De Noordgouw hebben woensdagochtend 9 december een grote verlichtingsactie gehouden op drie locaties. De actie werd met een opvallend matrixbord ondersteund door de Combinatie IJsselweide en ook de Heerder wethouder Gerrit van Dijk stak zijn handen uit de mouwen tijdens de actie.

 

De actie was vooral gericht op leerlingen van CC De Noordgouw, maar ook scholieren en fietsers richting Epe werden kort staande gehouden voor een snelle check! Was de verlichting in orde, dan kregen de fietsers een kleine beloning. Fietsers die onvoldoende verlicht fietsten(ca. 12%) werden gewaarschuwd voor de gevaren en de politiecontroles die gepland staan. Fietsers die in het donker verder moesten, kregen, zo lang de voorraad strekte, een lampje om veilig op school of werk te komen.

 

Reacties fietsers

Veel fietsers werden verrast door de kleine attentie voor goed gedrag en reageerden enthousiast. “Goede actie, het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn.” Ook werd een fietser gespot die bij het opvallende matrixbord de tekst “Val op, fiets verlicht”  afstapte om zijn verlichting aan te doen. Veel leerlingen gaven tijdens de controle aan dat ze de batterij van de fietslamp eigenlijk al lang hadden willen vervangen, maar dat het er telkens niet van kwam. De aangekondigde politiecontroles vormen zeker een stimulans om nu wel aan de slag te gaan.

 [view:gallery]

Waarom deze actie?

Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle fietsers met licht aan fietst. Onder jongeren ligt dat met 51% een stuk lager. Recent onderzoek toont aan dat onder uitgaanspubliek zelfs slechts 41% van de jongeren volledig werkende verlichting heeft. In buitengebieden voert 61% voor- en achterlicht, maar in grote studentensteden is dat een stuk lager met slechts 22%. Op basis van inschattingen uit onderzoek is tevens duidelijk dat vooral de groep 18- 30 jarigen weinig aandacht aan fietsverlichting besteedt. Als redenen om zonder licht te fietsen noemen jongeren vooral: ‘kapotte verlichting’ (68%), ‘lege batterijen’ (48%) en ‘vergeten’ (41%).

 

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *