De fiets op één

Gedurfde belijning op de Hanendorperweg

IMG_0970

De gemeente Epe heeft, in samenspraak met Fietsersbond Epe, een gedurfde belijning aangebracht op het nieuwe asfalt van de Hanendorperweg in Emst. Met brede fietssuggestiestroken krijgen de fietsers er nu alle ruimte, ten koste van de (visuele) ruimte voor autoverkeer.

De Hanendorperweg kent veel recreatieverkeer naar en vanaf de campings en bungalowparken; autoverkeer, maar ook veel fietsers. Bovendien maakt de Hanendorperweg deel uit van het  fietsknooppuntennetwerk.  Samen betekent dat in de zomermaanden veel fietsverkeer.

Vorige maand stelde de gemeenteraad van Epe de nieuwe Mobiliteitsnota vast. Daarmee schaarde de raad zich achter het zgn. STOP-principe. Volgens dat principe wordt bij de inrichting van de openbare ruimte het eerst gedacht aan de wandelaar (stappen), daarna aan de fietser (trappen), dan aan het openbaar vervoer en als laatste aan het gemotoriseerde privévervoer.

Op de Hanendorperweg is dat principe meteen toegepast, met brede fietssuggestiestroken en een relatief smalle middenstrook voor het autoverkeer. Toegegeven, het ziet er misschien wat vreemd uit en het is waarschijnlijk voor alle weggebruikers nog wat onwennig.  Maar we hopen dat het werkt: dat de fietsers zich er veiliger en comfortabeler voelen, dat het fietsverkeer van en naar de recreatiebedrijven groeit, dat het autoverkeer afneemt en dat automobilisten  meer rekening houden met de fietsers.

Gaan alle wegen in het buitengebied van de gemeente Epe er nu zo uitzien? Nee. De belijning is specifiek in deze situatie (veel recreatieverkeer) toegepast. Zie het als een pilot. Komende zomer zal duidelijk worden  hoe de weggebruikers erop reageren en of het beoogde effect wordt bereikt.

Heb je zelf over de Hanendorperweg gefietst? Laat het ons weten; we zijn benieuwd naar je bevindingen. [email protected]

Categorieën